BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

duminică, 27 iunie 2010

Cum sa decizi care va fi viitorul tau job


La un moment dat, ajungem sa fim intrebate: "Ce vrei sa fii cand o sa fii mare?" . Cand eram mai mici, raspunsurile noastre se schimbau la anumite perioade de timp, in functie de intamplarile si experientele prin care treceam: o vizita la dentist, un documentar sau intalnirea cu o anumita persoana care detine un job. Dar, cand vom fi mari, nu ne vom putea schimba job-ul in functie de dispozitie, deoarece pentru fiecare job ai nevoie de anumite aptitudini si studii, pe care le dobandesti de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, trebuie sa te decizi inca de pe acum ce job vei avea cand vei fi mare, ca sa stii ce sa studiezi. Ti se pare, mai mult ca sigur, greu, dar cu putin ajutor si indrumare vei reusi!

Poti incepe cu ceva simplu: calitatile si defectele tale. Acestea vor decide daca esti facuta pentru munca de echipa ( spre exemplu, intr-o scoala ) sau pentru lucrul individual ( cum ar fi scriitoare, designer, in general, artista ) . Daca esti prietenoasa, sensibila, sociabila, comunicativa si iti place cand ceilalti iti dau sfaturi si, la randul tau, sa dai sfaturi, inseamna ca munca intr-un colectiv este perfecta pentru tine. Dar, daca esti genul de fata independenta, curajoasa, serioasa, creativa si nu iti place sa lucrezi in echipa si, astfel, sa astepti dupa ceilalti, ti se potriveste lucrul individual.

Mai departe, fa o lista care sa cuprinda hobby-urile tale. Enumera tot ce iti place sa faci si, apoi, fa o alta lista cu lucrurile care te atrag ( de exemplu, calatoriile, cartile, numerele, etc. ) . In functie de aceste doua liste, fa o lista de job-uri care ti s-ar potrivi. Sa zicem ca iti plac cartile si limbile straine, atunci poti fi o scriitoare, jurnalista, traducatoare, agent de turism ( daca iti plac si calatoriile ) sau bibliotecara, ori profesoara de limba materna sau limbi straine.

La sfarsit, prezinta aceasta lista familiei tale si prietenilor si intreaba-i/ -le in care dintre aceste job-uri te-ar vedea. Pune-le puncte in functie de "voturi" si alege tu la sfarsit unul dintre job-uri. Poti, daca vrei, sa nu tii cont de parerea celor din jur, desi este un lucru pe care ti-l recomandam. Gata, ai aflat ce vei fi cand vei fi mare!

Xo Xo, Amy.

0 comentarii: